• Нэвтрэх |
  • Бүртгүүлэх |
  • Холбоо барих |
  • Нээлттэй ажлын байр
  • MN |
  • EN
  • Хайлт
  • Нүүр
  • Бидний тухай
  • Технологи
  • Мэдээ
  • Гишүүнчлэл
  • Хууль эрх зүй
  • Үйлчилгээ
  • Үйлдвэрлэл
  • Худалдаа
  • Клубууд
  • Зургийн цомог
  • Форум 2019
  • Форум 2021
  • ЖДҮ эрдмийн зэрэг хамгаалсан хүмүүс
  • Ном
  • Нэвтрэх
  • Бүртгүүлэх
  • Холбоо барих
  • ENG
  1. Бидний тухай
  2. Мэдээ мэдээлэл
  3. Үйл явдлын мэдээ

Үйл явдлын мэдээ

НҮБ-ын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллагаас зохион байгуулсан “Хамтын хүчээр – чанартай хүнс, баталгаат ирээдүйн төлөө” эсээ бичлэгийн уралдаан боллоо

  • event
  • 2025-10-07 17:04:00
  • 37
ХУВААЛЦАХ ЖИРГЭХ
НҮБ-ын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллагаас зохион байгуулсан “Хамтын хүчээр – чанартай хүнс, баталгаат ирээдүйн төлөө” эсээ бичлэгийн уралдаан боллоо

???? Завхан аймгийн Улиастай сумын ЕБ-ын Чандмань-Эрдэнэ сургуулийн 10-р ангийн сурагч Юнрэндоржийн Ариунгоо тэргүүн байр эзэллээ.
????Дэд байранд Улаанбаатар хотын Налайх дүүргийн ЕБ-ын Голомт сургуулийн 11-р ангийн сурагч Батчулуун овогтой Үжиндарь тодорлоо.
????Мөн тусгай байранд Улаанбаатар хотын СХД-ийн ЕБ-ын Ирээдүй сургуулийн 11-р ангийн сурагч Батсайхан овогтой Эгшиглэн нар тодорлоо.
Энэ жилийн уралдаанд нийт 185 эсээ ирсэн бөгөөд байр эзэлсэн бүх сурагчиддаа баяр хүргэж байна.
Юнрэндоржийн Ариунгоо эсээ:
ХАМТЫН ХҮЧЭЭР – ЧАНАРТАЙ ХҮНС, БАТАЛГААТ ИРЭЭДҮЙН ТӨЛӨӨ
Хүн бүрийн амьдралын хамгийн чухал хэрэгцээ бол хүнс. Тиймээс хүнсний аюулгүй, баталгаатай, чанартай байдал нь дэлхий нийтийн оршин тогтнол, хөгжлийн үндэс юм.
НҮБ-ын судалгаагаар өнөөдөр ойролцоогоор 673 сая хүн өлсгөлөнд нэрвэгдэж байхад, нөгөө талд нь хүнсний илүүдэл, хог хаягдал, таргалалт зэрэг асуудал зэрэгцэн оршиж буй нь хүнс, хөдөө аж ахуйн тогтолцооны тэнцвэргүй байдлыг харуулж байна.
Монгол орны тухайд хаа сайгүй чипс, хийжүүлсэн ундаа, хэт чихэрлэг бүтээгдэхүүн зарж байгаагаас хүмүүсийн дунд таргалалт, хоол боловсруулах замын өвчин, биеийн эсэргүүцэл сулрах зэрэг эрүүл мэндийн асуудал үүсгэж, бие махбодид урт хугацааны сөрөг нөлөө үзүүлэхээс гадна ийм хүнсийг их хэмжээгээр савлах нь олон тонн гялгар уут, сав баглаа боодол цугларч, байгаль орчинд аюултай хаягдал үлдээж байна.
Нөгөө талаас зарим гэр бүл хэрэгцээнээсээ илүү хүнс худалдан авч, үлдсэнийг шууд хаядаг бол, амьжиргааны түвшин доогуур айл хүүхдүүдээ эрүүл, тэнцвэртэй хоолоор хангаж чаддаггүй. Энэ ялгаа зөвхөн эдийн засгийн асуудал биш, хүнсний хэрэглээний соёл, ухамсар дутагдаж байгаатай холбоотой болов уу?
НҮБ-ын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллага 1945 оны 10 дугаар сарын 16-ны өдөр байгуулагдсан бөгөөд жил бүр энэ өдрийг “Дэлхийн хүнсний өдөр” болгон тэмдэглэдэг. Манай сургуулийн тухайд эрүүл хооллолтын сургалт, хаягдлыг бууруулах уралдаан, хүүхэд залуусын дунд бүтээлч ажил өрнүүлдэг. Өнгөрсөн жил
манай ангийнхан хүнсний хаягдлын судалгаа хийж, сургуулийнхаа нийт сурагчдад илтгэл тавьсан нь тэдэнд их сургамж болсон.
Иймд сурагч миний хувьд би дараах санааг дэвшүүлмээр байна. Тухайлбал:
✅Сургуулийн орчинд чанар муутай хүнс борлуулахыг хязгаарлаж, оронд нь шинэхэн жимс ногоо, эрүүл хүнс түгээх тогтолцоог бий болгох хэрэгтэй.
✅Хүүхдүүд багаасаа эрүүл хооллолт, хүнсний хариуцлагын талаар суралцах нь чухал тул хичээлийн хөтөлбөрт тусгаж өгмөөр санагдана. Учир нь манай сургууль дээр Орос хэлний нэг өдрөөр багш маань биднийг баг болгож гарын доорх материал буюу зөвхөн хүнсний ногоогоор салат, ундаа гэх мэт хөнгөн авсаархан хоол бэлтгэн үзэсгэлэн худалдааг зохион байгуулсан нь их үр дүнтэй болсон.
✅ Гэр бүл, сургууль, багш, эцэг эх хамтран бидэнд хүнсээ хаяхгүйгээр зохистой хэрэглэж сурах соёлыг хэвшүүлэх боломжийг бүрдүүлэх хэрэгтэй.
Суралцагч биднээр сургуулийн хашаанд жижиг хүлэмж байгуулж, хүнсний ногоо тариулж сурган, хүнсний хаягдлыг багасгах туршилт хийвэл бодит үр дүнтэй алхам болно гэж бодож байна.
Хүнсний асуудал бол зөвхөн нэг улсын бус, дэлхий нийтийн ирээдүйтэй холбогдох учир “Хамтын хүчээр - Чанартай хүнс, баталгаат ирээдүйн төлөө” гэсэн уриаг улс орон, төр засаг, албан байгууллага, айл гэр, цаашлаад хүн төрөлхтөн хамтын оролцоогоор хүнсний хангамжийн асуудлаа шийдвэрлэж, хэрэглээний зөв соёлыг хэвшүүлж чадвал эрүүл хүнсээр хангагдан, эрүүл, найдвартай, баталгаатай ирээдүйг бүтээж чадна. Энэ бол зөвхөн уриа биш, харин хүн бүрийн хийх ёстой үйл хэрэг билээ.
Хамтын хүчээр – чанартай хүнс, баталгаат ирээдүйн төлөө..
  • Үйл явдлын мэдээ
  • Цаг үеийн мэдээ
  • Онцлох баялаг бүтээгч
  • Ярилцлага
  • Нийтлэл
  • Видео мэдээ
  • Баялаг бүтээгчид ярьж байна

Facebook хуудас

  • Бидний тухай

    • Танилцуулга
    • Эрхэм зорилго
    • Алсын хараа
    • Ерөнхийлөгчийн мэндчилгээ
    • Манай хамт олон
    • Үйл ажиллагааны үндсэн чиглэл
    • Нийгмийн хариуцлагын хүрээнд
  • Технологи

  • Мэдээ

    • Үйл явдлын мэдээ
    • Цаг үеийн мэдээ
    • Онцлох баялаг бүтээгч
    • Ярилцлага
    • Нийтлэл
    • Видео мэдээ
    • Баялаг бүтээгчид ярьж байна
  • Гишүүнчлэл

    • Гишүүнчлэлийн журам
    • Гишүүнчлэлийн дүрэм
    • Бүрдүүлэх материал
    • Гишүүнчлэлийн давуу тал
  • Хууль эрх зүй

    • Журам
    • Холбогдох хууль, эрх зүй
  • Үйлчилгээ

    • Сургалт
    • СУРГАЛТ
    • Экспо, үзэсгэлэн худалдаа
    • Бизнес аялал
    • бизнес аялал
    • Шагнал урамшуулал
  • Үйлдвэрлэл

  • Худалдаа

  • Клубууд

    • Ууланд алхалт, аяллын клуб
    • Ирээдүйн баялаг бүтээгчдийн уулзалтын клуб
    • Гадаад улс дахь баялаг бүтээгчдийн клуб
  • Зургийн цомог

  • Форум 2019

  • Форум 2021

  • ЖДҮ эрдмийн зэрэг хамгаалсан хүмүүс

  • Ном

Холбоо барих

Монгол улс, Улаанбаатар хот БГД 2-р хороо, Энхтайвны өргөн чөлөө Гранд Плаза цогцолбор, 901 тоот

Утас: 9904-4075

И-мэйл: bbdh@bayalagbuteegch.mn

© 2025 "Баялаг бүтээгчдийг дэмжих холбоо ТББ" бүх эрх хуулиар хамгаалагдсан

НЭВТРЭХ ХЭСЭГ

Нууц үгээ мартсан?